ECHTSCHEIDING / EINDE SAMENLEVING
Een echtscheiding of verbreking van een samenwoning brengt veel spanning en onzekerheid met zich mee. Het roept bovendien veel vragen op. Vragen over (partner)alimentatie, verdeling van de gemeenschap van goederen (of afwikkeling van de huwelijkse voorwaaren) en verrekening, maar ook over andere zaken die opeens weer aandacht verdienen, zoals het testament en pensioen.
Gezamenlijk in overleg / Mediation
Onze familierechtadvocaten staan u bij in zowel een gezamenlijke echtscheiding als een echtscheiding op verzoek van één van de echtgenoten. Bij een gemeenschappelijke echtscheiding zijn de echtgenoten het in grote lijnen eens over de manier waarop zij de gevolgen van de echtscheiding regelen en zij zijn in staat om daarover goede afspraken te maken. Als dat net niet lukt kan mediation uitkomst bieden en ook daarvoor kunt u bij ons kantoor terecht.
Kinderen bij echtscheiding
Als er (jonge) kinderen betrokken zijn bij de scheiding wordt het een stukje complexer. De ouders blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden via de kinderen en dat brengt een gezamenlijke zorg mee. Het is er alles aan gelegen om te voorkomen dat de ouders in een vechtscheiding terecht komen ten koste van de kinderen. Op dit soort momenten heb je goed advies nodig om de zaken goed af te handelen, zodat je zo snel mogelijk weer door kunt en een nieuw leven kunt opbouwen.
Als er kinderen in het spel zijn moeten het gezag, co-ouderschap, ouderschapsplan en de omgangsregeling voor de kinderen besproken en vastgelegd worden. Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders en de verdeling van de zorg- en opvoedingskosten van de kinderen en het hoofdverblijf.
Echtscheiding ondernemer
Het hebben van een eigen bedrijf is bij een echtscheidingsprocedure (of beëindiging van een geregistreerd partnerschap of van het samenlevingsovereenkomst) een complicerende factor. In dat geval zal er gekeken moeten worden naar het (afgezonder) zakelijke vermogen, de waardering van het bedrijf en de aandelen en de huwelijkse voorwaarden. Het vraagt om een specialist in echtscheidingen.
Gezamenlijke echtscheiding of mediation?
Als je het samen in grote lijnen eens bent over de meeste zaken of samen een beperkt budget hebt, kun je er samen ook voor kiezen gebruik te maken van een gezamenlijke advocaat of gebruik maken van mediation. Onze echtscheidingsspecialist (onze mediators zijn tevens altijd advocaat) behartigt dan naast jouw belangen ook die van je (ex-)partner.
Een goede, onderlinge communicatie vormt een belangrijk onderdeel van het mediation-traject. Een prettige aanpak, die kan helpen bij een vlotte en harmonieuze scheiding. Met duidelijke afspraken. Het belangrijkst is dat we de echtscheiding zo soepel mogelijk regelen.
Voor al je vragen rondom je (echt)scheiding kun je altijd bij ons terecht.
Ons kantoor is tevens aangesloten bij de Mediators Federatie Nederland, VFAS (Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) en Sociale Zekerheidsadvocaten.