Slachtofferzaken

Indien u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit of één van uw naasten is slachtoffer komt er veel op u af. U probeert de herstellen van de (lichamelijke en/of psychische) gevolgen van een strafbaar feit, terwijl van u wordt verwacht dat u aangifte doet (en het verhaal opnieuw ‘reproduceert’), u wordt mogelijk aanvullend gehoord, u wordt geconfronteerd met allerlei partijen en mogelijk wordt u ook zelf nog eens als getuige oproepen door de advocaat van de verdediging (lees: de verdachte). Dat valt niet altijd mee en kan emotioneel zee belastend zijn. Resumé: nog voor de strafzaak inhoudend behandeld wordt, wordt (of beter: blijft) u steeds maar weer met de gevolgen van het strafbare feit geconfronteerd.

Naast lichamelijk letsel hebben veel slachtoffers ook te kampen met de geestelijke impact van een strafbaar feit. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is krijgt u op enig moment per post vanuit het Openbaar Ministerie een wensenformulier toegestuurd, het formulier ‘Verzoek tot Schadevergoeding’ terwijl u op dat moment geen idee heeft wat u moet invullen. In een wensenformulier laat u aan het Openbaar Ministerie weten 1) óf u informatie wilt verkrijgen over de strafzaak, 2) óf u een schadevergoeding wenst te vorderen van de verdachte(n), 3) of u in de rechtszaal iets wilt zeggen of dat eventueel uw advocaat dat voor u mag doen en 4) of u een gesprek wenst met de Officier van Justitie. Een slachtofferadvocaat kan u hierbij helpen, zodat dit stukje u uit handen wordt genomen en de juridische vraagstukken – waarmee u wordt geconfronteerd – door de advocaat worden opgepakt, zodat u zich – zoveel als mogelijk – kunt focussen op uw herstel. De reden dat een slachtoffer vanuit het Openbaar Ministerie de voorgaande vragen voorgehouden krijgt is erin gelegen dat de laatste jaren slachtoffers een meer prominentere rol in het proces hebben gekregen. Als procesdeelnemer heeft u diverse rechten. Sinds de Wet Versterking Positie Slachtoffers hebben slachtoffers en nabestaanden in gewelds- en zedenkwesties meer rechten verkregen. Uw slachtofferadvocaat wijst u op uw rechten en zorgt ook voor morele steun. Zo weet u wat u kunt verwachten en staat u er niet alleen voor. De slachtofferadvocaat dient namens u een schadevergoedingsverzoek in (ook wel ‘vordering benadeelde partij’) en gaat met u mee naar de zitting. Namens u kan de slachtofferadvocaat uw slachtofferverklaring voordragen, als u dit zelf niet wilt doen of als het toch niet lukt.

Veel slachtoffers voelen zich op deze wijze gehoord, wat in het kader van de verwerking van de gevolgen van een strafbaar feit niet moet worden onderschat.
Onze slachtofferadvocaten in Uden, Tilburg, Schijndel en Veghel staan u graag bij.

Ik wil graag advies!