Onlangs is in het nieuws verschenen dat het Openbaar Ministerie (OM) vaker strafbeschikkingen wil opleggen in plaats van een zaak voor de rechter te brengen. Dit zou leiden tot minder celstraffen en een efficiëntere afhandeling van strafzaken. Maar wat betekent dit concreet voor jou als verdachte? In deze blog lees je wat een strafbeschikking is, wat de gevolgen kunnen zijn en waar je op moet letten.
Een strafbeschikking is een beslissing van het OM waarbij een straf wordt opgelegd zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete, een taakstraf of een rijontzegging zijn. Een gevangenisstraf is niet mogelijk bij een strafbeschikking. De strafbeschikking kan alleen in strafzaken waarbij het gaat om een overtreding of een misdrijf waarop maximaal een gevangenisstraf van zes jaar staat. Het grote verschil met een reguliere strafzaak is dat je niet voor de rechter verschijnt, maar dat het OM de zaak zelfstandig afhandelt.
Het OM stelt dat meer strafbeschikkingen zorgen voor een snellere afwikkeling van strafzaken en een verlichting van de werkdruk bij rechters. Hierdoor zouden meer ernstige zaken de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit klinkt efficiënt, maar er kleven ook nadelen aan.
Er is geen rechter betrokken bij de strafzaak. Een rechter beoordeelt de zaak pas als je in verzet gaat tegen de strafbeschikking. Dit betekent dat er een straf kan worden opgelegd zonder een rechterlijke toets daaraan voorafgaand. Daarnaast geldt dat ook een strafbeschikking wordt geregistreerd op jouw justitiële documentatie (strafblad).

mr. Fatmanur Günes
Dit kan gevolgen hebben voor jouw Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Als je een strafbeschikking ontvangt, is het belangrijk om niet direct akkoord te gaan zonder juridisch advies in te winnen. Je hebt het recht om binnen 14 dagen in verzet te gaan, waarna de zaak alsnog door een rechter beoordeeld kan worden. Een advocaat kan helpen inschatten of verzet in jouw situatie verstandig is en of er mogelijkheden zijn om de straf aan te vechten.
Hoewel strafbeschikkingen een efficiënte manier kunnen zijn om lichte strafzaken af te handelen, is voorzichtigheid geboden. Het accepteren van een strafbeschikking kan meer gevolgen hebben dan men doorgaans denkt.
Twijfels over jouw zaak? Neem dan contact met ons op voor advies via info@bouwmanadvocaten.nl.