Je hebt een arbeidscontract en gaat met plezier naar je werk. Op een dag word je gevraagd om langs te komen bij HR. Daar krijg je onverwachts een vaststellingsovereenkomst voorgelegd; je werkgever wil jouw contract vroegtijdig beëindigen.

Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, is het van belang om te weten wat een vaststellingsovereenkomst precies inhoudt. Deze overeenkomst weerspiegelt een ontslag ‘met wederzijds goedvinden’. Je komt samen met je werkgever overeen dat jouw contract wordt beëindigd. Het beëindigen van een arbeidscontract op deze manier kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als jij en je werkgever er niet meer met elkaar uit komen of wanneer er sprake is van reorganisatie binnen het bedrijf.

Op het moment dat je een vaststellingsovereenkomst krijgt voorgeschoteld, is het belangrijk dat je niet meteen tekent. Er zijn namelijk een aantal belangrijke factoren die in de overeenkomst moeten staan. Wanneer deze factoren ontbreken kan dit in de toekomst negatieve gevolgen hebben voor onder andere een WW-uitkering.

Maar wat moet er dan precies in de vaststellingsovereenkomst staan? In de overeenkomst moet in ieder geval staan dat het ontslag gebeurt op initiatief van de werkgever, dat er geen sprake is van ontslag op staande voet (ook wel in de verwoording dat er geen sprake is van een dringende reden), de opzegtermijn en ontslagvergoeding (ook wel transitievergoeding genoemd), uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld, of je bent vrijgesteld van werk en de bedenktermijn van veertien dagen.

Een vaststellingsovereenkomst is een afspraak tussen jou en de werkgever. Dit betekent dat de inhoud van de overeenkomst onderhandelbaar is. Ben je het niet eens met de hoogte van de transitievergoeding? Dan kan je een tegenbod doen. Of staat in de overeenkomst dat de vakantiedagen niet meer worden uitbetaald? Dan kan je zeggen dat je het daar niet mee eens bent.

Judith Kuijlaars

mr. Judith Kuijlaars

Indien de vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden op het moment dat je ziek bent, is het vaak nadelig om akkoord te gaan. Je hebt bij ziekte geen recht op een WW-uitkering en wanneer je hebt getekend binnen de eerste twee jaar van ziekte, heb je ook geen recht op een uitkering uit de ziektewet. De werkgever is namelijk verplicht de eerste twee jaar van ziekte loon door te betalen. Laat je eerst adviseren door een professional voordat je een handtekening zet.

Kijk samen met een van onze specialisten naar de mogelijkheden en de inhoud van de aan jou aangeboden vaststellingsovereenkomst. Onze advocaten helpen je graag! Neem contact met ons op via info@bouwmanadvocaten.nl of bel naar 0413-266 069.