Blokker, van oudsher dé huishoudwinkel, is op 13 november 2024 failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Dit nadat voorlopige surseance van betaling was aangevraagd en verleend begin oktober 2024. Maar wat nu? Blijven de winkels open? Worden de werknemers ontslagen?

Nagenoeg iedereen heeft wel eens iets bij de bekende huishoudketen Blokker gekocht. Dat zal binnenkort niet meer gaan. De winkels blijven vooralsnog open tot het eind van het jaar, maar dat is enkel met het oog op een mogelijke verkoop (van een deel) van Blokker. Dát Blokker nu ook echt failliet is, is overigens geen verrassing. Afgelopen week stond Blokker al op het randje van faillissement.

De gevolgen van een faillissement

Als een faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator en een rechter-commissaris benoemd. De curator is, zoals dat heet, belast met het beheer en de vereffening van de boedel. Met andere woorden: de curator maakt alle goederen te gelde en verdeelt de opbrengst onder de schuldeisers. De rechter-commissaris houdt hier toezicht op.

Ook behoort het tot de taak van de curator om het bedrijf zelf te onderzoeken. Daarbij kan worden onderzocht of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Als dat tot de reële mogelijkheden behoort, ziet men in de praktijk vaak dat het bedrijf de werkzaamheden nog (even) mag uitoefenen. Zo ook bij Blokker. De winkels blijven vooralsnog open met het oog op een mogelijke verkoop van Blokker, of een deel daarvan. Desondanks kunnen producten niet meer worden geretourneerd. Daarmee raakt het faillissement ook personen (of bedrijven) die producten hebben gekocht bij Blokker.

Als men iets koopt bij (in dit geval) een winkel, maar deze winkel gaat failliet dan kan dat product niet meer worden terug gebracht, ook niet als het niet bevalt of zelfs defect is. Als het product defect blijkt te zijn, dan betekent dat dat de koper een vordering heeft op de verkoper. In geval van een faillissement resteert voor de betreffende koper alleen de optie om zijn/haar vordering in te dienen in het faillissement. En dan is het maar afwachten of daar bij de verdeling van de boedel nog een betaling op volgt.

Het faillissement heeft niet alleen gevolgen voor de consument, maar ook voor ruim 3500 werknemers van Blokker. Als gevolg van het faillissement worden zij namelijk – behoudens een doorstart – ontslagen door de curator. En dat is treurig voor werknemers die voor een hele lange (aaneensluitende) periode werkzaam zijn geweest bij Blokker. Hoewel hun dienstverband wordt beëindigd, krijgen zij geen transitievergoeding. Een vergoeding die normaliter wel verschuldigd is als het initiatief tot opzegging van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt.

Maar niet alleen werknemers die al lang werkzaam zijn bij Blokker worden geraakt, ook alle andere werknemers. Het ontslag vindt plaats met een opzegtermijn van maximaal (slechts) 6 weken. Als sprake is van achterstallig salaris, krijgen werknemers maar tot een maximum van 13  weken dat salaris alsnog uitbetaald door het UWV. Dat wordt ook wel de loongarantieregeling genoemd.

Salaris dat buiten deze perioden valt (de opzegtermijn van 6 weken en de 13 weken voorafgaand aan de opzegging), zijn schulden die moeten worden ingediend in het faillissement. Sommige schulden hebben een voorrecht, sommige schulden niet. Áls er dus al iets in de boedel zit, dan is het niet zeker dat ook alle vorderingen betaald worden. De vorderingen met het hoogste voorrecht gaan namelijk voor. Dat betekent dat in sommige gevallen men (spreekwoordelijk) kan fluiten naar zijn centen.

Ook stopt de pensioenopbouw. En dit alles terwijl de curator de werknemers wel kan oproepen om te komen werken en hen aan bedingen uit de arbeidsovereenkomst kan houden (zoals het concurrentiebeding).

Werknemers die te maken krijgen met een (dreigend) faillissement doen er dus goed aan om juridisch advies in te winnen als een ontslag dreigt. Zij lopen namelijk vaak enorme bedragen mis.