Een ongeluk overkomt je meestal onverwacht. Een aanrijding, een val op straat of een incident op het werk – en ineens zit je met letsel, kosten en zorgen. In zo’n situatie wil je natuurlijk dat alles goed geregeld wordt. Toch zien we vaak dat mensen in de eerste dagen na een ongeluk verkeerde keuzes maken of belangrijke dingen vergeten. Niet uit onwil, maar omdat ze simpelweg niet weten wat er komt kijken bij letselschade.

Daarom staan hieronder vijf stappen die belangrijk zijn als je letsel hebt opgelopen – en waarom het verstandig is om niet alles zelf te willen doen.

Stap 1: Laat je medisch onderzoeken – ook als je denkt dat het wel meevalt

Een artsbezoek is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook als bewijs. De medische documentatie vormt de basis van je letselschadeclaim. Zelfs bij ogenschijnlijk lichte klachten is het verstandig dit vast te laten leggen. Veel klachten blijken pas later ernstiger dan gedacht.

Stap 2: Verzamel waar mogelijk bewijs – maar maak je niet druk als dat niet meteen lukt

Foto’s, getuigenverklaringen of een politierapport kunnen helpen om de situatie duidelijk te maken. Maar niet iedereen denkt daaraan in het moment. Dat is begrijpelijk. Het is goed om te weten dat je ook later nog aanvullende informatie kunt laten verzamelen of reconstructies kunt laten maken – vaak door mensen die hierin gespecialiseerd zijn.

Stap 3: Noteer je kosten en beperkingen

Houd vanaf het begin bij welke kosten je maakt: medische uitgaven, reiskosten, misgelopen inkomsten of hulp in het huishouden. Ook veranderingen in je dagelijks leven, zoals minder kunnen werken, sporten of zorgen voor je gezin, zijn relevant. Deze gegevens helpen om de schade inzichtelijk te maken.

mr. Mats van de Burgt

mr. Mats van de Burgt

Stap 4: Voer zelf geen inhoudelijke gesprekken met de verzekeraar van de tegenpartij

Verzekeraars nemen vaak snel contact op en lijken behulpzaam, maar het is goed je te realiseren dat zij ook een eigen belang hebben. Wat je op dat moment zegt, kan later van invloed zijn op je zaak. Het is verstandig om pas inhoudelijk te reageren als je goed weet waar je recht op hebt.

Stap 5: Schakel tijdig hulp in van iemand die gespecialiseerd is in letselschade

Het verhalen van schade bij letsel is een vak apart. Er zijn regels, termijnen, berekeningen en onderhandelingsstrategieën waar je als leek meestal geen weet van hebt. Gelukkig hoef je dat ook niet te weten. In veel gevallen worden de kosten voor juridische bijstand vergoed door de aansprakelijke partij. Je kunt dus deskundige hulp inschakelen zonder dat het jou iets kost.

Tot slot begint een goede schadeafhandeling bij de juiste stappen in de eerste weken na het ongeluk. Probeer dus niet alles alleen op te lossen. Focus op je herstel en laat de rest aan mensen over die weten wat er nodig is om jouw belangen goed te behartigen. Heb je hulp nodig bij het zetten van de juiste stappen? Een van onze letselschade advocaten helpt je graag! Neem contact op via info@bouwmanadvocaten.nl.