Stukjes gemeentegrond aan de voorzijde van het huis die gebruikt worden als voortuin, een boer die al jarenlang gratis een paar meter grond van een ander gebruikt om er koeien op te laten grazen of iemand die al jaren over het perceel van een ander naar zijn eigen perceel rijdt. Dat is meestal geen probleem tot het moment dat er een actieve ambtenaar of nieuwe eigenaar komt die het gebruik door een ander niet meer goed vindt. Dan kan een geschil ontstaan over wie eigenlijk eigenaar is van de grond. Hoe zit dat?

In het Kadaster is opgenomen wie het eigendom bezit van een stuk grond. Het Kadaster is online door eenieder te raadplegen. Het kan echter zijn dat de Kadastrale grens niet overeenstemt met het juridisch eigendom. Dat komt doordat in de loop der jaren iemand door verjaring eigenaar kan zijn geworden van het stuk grond.

Wanneer iemand een stukje grond in bezit heeft genomen kan deze door verkrijgende of bevrijdende verjaring eigendom verkrijgen. Belangrijk is dat iemand de grond in bezit heeft genomen en de oorspronkelijke eigenaar daar geen macht meer over uitoefent. Dat kan bijvoorbeeld doordat een heg of schutting is geplaatst. Wanneer het perceel vrij toegankelijk is dan zal niet snel worden aangenomen dat de grond in bezit is genomen.

Meende de bezitter dat hij het eigendom bezat van de grond (te goeder trouw) en mocht hij dat ook denken? Dan is hij na 10 jaar eigenaar. Wist diegene dat hij geen eigendom bezat maar laat de eigenaar een en ander ongemoeid, dan wordt de bezitter na 20 jaar eigenaar.

Mr. Cees de Wit

Let op: dat geldt niet wanneer de eigenaar met de gebruiker (bezitter) een afspraak heeft gemaakt dat hij het stuk grond mocht gebruiken. In zo een geval kan die gebruiksovereenkomst door de eigenaar worden opgezegd. Ook na 20 jaar. Een gebruiksovereenkomst kan ook mondeling worden gesloten. In dat geval ontstaat echter vaak wel een bewijsprobleem voor de oorspronkelijk eigenaar.

Indien iemand door verjaring eigendom heeft verkregen dan kan de oorspronkelijke eigenaar nog wel schadevergoeding vorderen. De verkrijger is immers financieel bevoordeeld en zal die schade moeten vergoeden. Ook daarvoor gelden weer termijnen en is het van belang u te laten bijstaan door een deskundige.

Vragen over verjaring en eigendom van grond? Neem contact met ons op via info@bouwmanadvocaten.nl!