Wanneer je een uitkering aanvraagt hoop je natuurlijk dat deze door de bevoegde instantie wordt toegekend. Helaas komt het vaak voor dat de aanvraag wordt afgewezen. Het is in zulke gevallen belangrijk om snel in actie te komen en bezwaar in te dienen. Afwachten kan soms namelijk grote gevolgen hebben.
Als een negatief besluit wordt genomen, waarin bijvoorbeeld te lezen valt dat je geen recht zou hebben op een uitkering, dan kun je tegen deze beslissing in bezwaar gaan. De termijn voor een dergelijk bezwaar is doorgaans zes weken, maar hij kan in bepaalde gevallen ook korter zijn. Dit is bijvoorbeeld bij sommige beslissingen over Ziektewetuitkeringen het geval.
De termijnen om in bezwaar te gaan zijn erg streng. Als je te laat bent met het bezwaar, dan word je normaliter niet-ontvankelijk verklaard. Het bezwaar wordt dan niet inhoudelijk behandeld. Dit is enkel anders als er sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding. Dit houdt in dat er dan een goede reden moet zijn waarom het bezwaar te laat is ingediend. Er is niet snel sprake van een goede reden. Zorg er daarom voor dat het bezwaarschrift binnen de genoemde termijn bij de juiste instantie is ingediend.
Bij een bezwaarprocedure kan een hoorzitting worden gevraagd. Er kan tijdens een hoorzitting bij de bezwaarcommissie een nadere toelichting worden gegeven op het bezwaarschrift en ook kan het bestuursorgaan een nadere toelichting geven. Bovendien kunnen leden van de bezwaarcommissie dan vragen stellen aan beide partijen.
Nadat bezwaar is gemaakt, moet het bestuursorgaan normaliter binnen zes weken een beslissing nemen en in sommige gevallen binnen twaalf weken. De hiervoor genoemde termijnen kunnen nogmaals met zes weken worden verlengd.

mr. Kay Wartena
Als het bestuursorgaan dan nog geen beslissing op bezwaar heeft genomen, dan kan een zogenaamde ingebrekestelling worden verzonden. Het bestuursorgaan krijgt dan een laatste kans om binnen twee weken een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet, dan raakt het bestuursorgaan een dwangsom verschuldigd die per dag oploopt, met een maximum van, op het moment van schrijven van dit artikel, € 1.442,–.
In sommige gevallen komt het voor dat een bestuursorgaan zelfs nog geen beslissing neemt nadat aan al het voorgaande is voldaan. Gelukkig hoef je dan niet met lege handen achter te blijven. Het is dan namelijk mogelijk om een procedure te starten bij de rechtbank, waarin, bijvoorbeeld, wordt gevraagd aan de rechter om te bevelen dat het bestuursorgaan een besluit moet nemen. Ook hier kan weer een dwangsom aan worden gekoppeld.
Als door het bestuursorgaan een beslissing op bezwaar wordt genomen die eveneens tegenvalt, dan kan hiertegen in beroep worden gegaan bij een rechtbank. Ook daarvoor gelden weer termijnen die erg streng zijn. Let hier dus goed op.
Mocht je in bezwaar willen gaan tegen een besluit van een overheidsorgaan, dan kun je contact met ons opnemen via info@bouwmanadvocaten.nl.