Jaarlijks wordt de verschuldigde kinder- en partneralimentatie verhoogd. Dit is een uit de wet voortvloeiende verhoging die per 1 januari van ieder nieuw jaar wordt ingevoerd. In de Staatscourant is gepubliceerd, dat per 1 januari 2025 de verschuldigde kinder- en partneralimentatie wordt geïndexeerd met – maar liefst – 6,5%. Deze verhoging geldt zowel in de gevallen waarin een beschikking is verkregen in het verleden dan wel voor de gevallen waarin in onderling overleg een (kinder)alimentatiebedrag werd afgesproken.

Zelfs in de gevallen waarin er niets is vastgelegd over de jaarlijkse indexering is deze verhoging in beginsel aan de orde, omdat dit nu eenmaal uit de wet voortvloeit. Dat is alleen anders wanneer de wettelijk indexering in onderling overleg of door de rechter expliciet is uitgesloten.
De alimentatieplichtige dient er zelf alert op te zijn dat hij/zij de verhoging meeneemt in het nieuw over te maken bedrag. Als alimentatiegerechtigde doet u er verstandig aan om de alimentatieplichtige te verwittigen aangaande de verhoging per 1 januari 2025.

Wanneer u als alimentatiegerechtigde ontdekt dat de alimentatieplichtige de afgelopen jaren de indexering onverhoopt niet heeft doorgevoerd kunt u de verhoging achteraf – met terugwerkende kracht – alsnog opeisen. Voor de gevallen waarin de alimentatieplichtige achterloopt met de betalingen – inclusief de gemiste indexering – kunt u tot zes maanden het LBIO inschakelen.

Via één van de familierechtadvocaten van Bouwman Advocaten kunt u de ex-partner ook aanschrijven. In sommige gevallen is het nodig om een herberekening te maken, om te bezien of het alimentatiebedrag überhaupt nog actueel is. Veelvuldig worden er herberekeningen uitgevoerd door de familierechtadvocaten van Bouwman Advocaten en dan kan in dat kader ook de achterstallige alimentatie worden meegenomen in het geheel.
Het is sowieso goed om zo nu en dan te bezien of de alimentatie nog wel voldoet aan de zogeheten wettelijke maatstaven.Er kan immers bij de betaler of ontvanger een en ander zijn gewijzigd qua inkomen en leefsituatie.