Menig advocatenkantoor adverteert met een gratis inloopspreekuur op de dag van de scheiding. Een dag die door de beroepsorganisatie vFAS in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het “goed uit elkaar gaan”. Helaas is dat niet aan de vFAS maar altijd aan de betrokken partners zélf. En dan maakt het niet uit wanneer de scheidingsmelding wordt gedaan.
Meestal ligt de keuze om een relatie of huwelijk te beëindigen niet bij beiden, maar bij één. De ervaring leert dat de wijze waarop de melding, dat men niet samen verder wil wordt gedaan, bepalend is voor het verloop van de afwikkeling. Welke handvatten zijn er om te voorkomen dat die afwikkeling zorgt voor geruzie en een hoop procedureel “gedoe”?
Gun partner even de tijd
De keuze om uit elkaar te gaan is een emotioneel proces. Wanneer iemand deze keuze maakt is daar meestal de nodige tijd overheen gegaan. Er is wellicht al over gesproken met een goede vriend of vriendin, ouders of wellicht zelfs een huisarts. Als eenmaal de keuze is gemaakt moet de ander hierover worden geïnformeerd. Die mededeling kan voor de ander als een volslagen verrassing komen. Dat zorgt bij die ander uiteraard ook voor emoties. Het verdient aanbeveling de ander tijd te geven om het te verwerken alvorens de gevolgen direct te willen regelen.
Na de scheidingsmelding gaat de partner vaak door een proces. Vaak komt dat proces erop neer dat de partner het gaat ontkennen (kop in het zand steken) of gaat proberen de relatie te redden. Als de partner merkt dat dit niet lukt kan boosheid ontstaan. En uiteindelijk zal de partner erin (moeten) berusten. Het is zeer belangrijk oog te hebben voor deze verschillende stadia van het proces.
Wanneer te vroeg wordt begonnen met het in gang zetten van de procedure zal de boosheid eerder opvlammen wanneer de ander nog niet zover is dat wordt berust in de situatie. Het recept voor een vechtscheiding. Het is dus van belang hier oog voor te hebben en deskundige (psychologische) hulp te zoeken wanneer het proces van ontkenning of het willen herstellen van de relatie lang duurt.
Regel het samen met oog voor elkaars belang
Wanneer jullie het er samen over eens zijn dat er geen toekomst meer is als partner is het van belang om te proberen de gevolgen voor eventuele kinderen en alle andere zaken samen te regelen. Dat kan via een gezamenlijke advocaat en/of mediator, maar dat kan ook wanneer jullie ieder een eigen advocaat hebben. Het is dan goed ieders problemen te benoemen en samen naar een oplossing te zoeken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vinden van andere woonruimte, het financieel vooruit kunnen en het blijven van ouders voor jullie kinderen.
Om goed uit elkaar te kunnen gaan is welwillendheid van beiden nodig. En goede begeleiding!
U bent op 13 september van harte welkom op onze vestigingen in Schijndel, Veghel, Uden en Tilburg voor een oriënterend gesprek. Het verdient aanbeveling tevoren een afspraak te maken via 0413-266069 of via een Whatsapp bericht via 06-46100461.