Nadat ik twee weken geleden op deze plek heb uitgelegd dat kinderen van twaalf jaar, anders dan vaak gedacht wordt, niet mogen kiezen, zal ik nu toelichten dat ook bovenstaande uitspraak onjuist is.

Op 10 oktober 2017 is een uitspraak gepubliceerd van het Gerechtshof te Den Haag. Aan de orde was een echtscheidingsverzoek van de vrouw waarbij de vrouw om een alimentatie verzocht van maar liefst € 13.142,00 per maand. Het inkomen van de man was dan ook € 223.000,00 per maand. De man verzocht de rechtbank dit verzoek af te wijzen dan wel het bedrag en de duur van de verplichting te limiteren.

Bij partneralimentatiekwesties dient allereerst de “behoefte” te worden vastgesteld. Dit is het bedrag dat de verzoeker nodig heeft om van te leven, zoals tijdens het huwelijk te doen gebruikelijk. Vaak wordt dan gerekend met 60% van het gezamenlijke netto maandinkomen doch bij hogere inkomens zal de verzoeker zelf concreet alle uitgaven inzichtelijk moeten maken wil een rechter die behoefte kunnen vaststellen. Zo ook hier. Het Gerechtshof heeft in de uitspraak maar liefst elf kantjes nodig om alle posten te bespreken, variërend van kleding tot vakanties. Het Gerechtshof kwam zo op een aanvullende behoefte van de vrouw (datgene wat zij naast haar eigen inkomen nodig heeft) van € 4.875,00 per maand.

De vrouw had betoogd dat zij recht heeft op twaalf jaar alimentatie. Het Gerechtshof schrijft echter: “Anders dan de vrouw meent, is er geen sprake van een recht op alimentatie gedurende twaalf jaren, maar kan er slechts een aanspraak zijn op alimentatie indien sprake is van behoefte aan de zijde van de alimentatiegerechtigde en draagkracht aan de zijde van de alimentatieplichtige”.

Artikel 1:157 lid 3 BW voorziet in de mogelijkheid om de duur van de alimentatie te beperken. Het Gerechtshof doet dat ook in deze zaak en bepaalt dat de man gedurende niet twaalf, maar slechts drie jaar de alimentatie verschuldigd is. Dit omdat de verwachting bestaat dat de vrouw in de komende drie jaar in staat zal zijn om die € 4.875,00 per maand zelf (extra) te verdienen. De vrouw is namelijk expert binnen haar vakgebied, is in meerdere studies cum laude afgestudeerd en heeft in het recente verleden goed betaalde banen gehad.

Er bestaat dus geen recht op twaalf jaar alimentatie. Men kan hooguit twaalf jaar aanspraak maken op alimentatie.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neemt u dan contact met mij op. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0413 – 266 069 of per e-mail: dewit@bouwmanadvocaten.nl

CategoryNieuws

© 2015 BOUWMAN ADVOCATEN | ONTWIKKELD DOOR BURO TWEEVOUD

logo-footer

Volg ons op social media: