Zo bont als de Nederlandse ‘horror tandarts’ Mark van N. in Frankrijk, zal uw tandarts het hopelijk niet maken. Tegen deze tandarts zijn 103 klachten ingediend wegens het opzettelijk verminken en oplichten van zijn patiënten in 4 jaar. Er wordt 8 jaar cel tegen hem geëist.

Toch kan het voorkomen dat tandartsen fouten maken waarvoor zij aansprakelijk zijn. Ofwel behandelingsfouten, toestemmingsfouten en voor het niet nakomen van informatieverplichtingen. Als niet gehandeld wordt zoals van een bekwaam tandarts mag worden verwacht is de tandarts daarvoor tuchtrechtelijk of soms zelfs civielrechtelijk aansprakelijk en kan dat leiden tot schadevergoeding. Een tandarts kan door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een waarschuwing, berisping, een geldboete, een schorsing of gedeeltelijke ontzegging van bepaalde bevoegdheden worden opgelegd. De in Nederland door rechters toegekende smartengeldvergoedingen vanwege (ernstige en/of langdurige) pijnklachten, onnodige of extra behandelingen, ongemak, psychische problemen of ontsierende gebitten lopen daarbij uiteen tussen € 500,- en € 5700,-. Geen spectaculaire bedragen.

Camiel Aarts, advocaat letselschade van Bouwman Advocaten houdt op 24 maart 2016 voor de tandartsengroep Schijndel/Sint-Oedenrode een presentatie over deze medische aansprakelijkheid. Voor Mark van N., de ‘Nederlandse horror-tandarts’ in Frankrijk komt die voorlichting helaas te laat.

CategoryNieuws

© 2015 BOUWMAN ADVOCATEN | ONTWIKKELD DOOR BURO TWEEVOUD

logo-footer

Volg ons op social media: