Op 2 augustus 2017 schreef mr. J.A. Swinkels onderstaand artikel naar aanleiding van de perikelen rondom Leen Bakker en de afgeprijsde hoogslapers.
Afgelopen maandag diende het kort geding bij de rechtbank te Breda. Leen Bakker betoogde aldaar dat het om een systeemfout zou gaan, maar volgens mr. Loonstein – die namens circa 600 klanten(!) het kort geding heeft aangespannen – stunt Leen Bakker wel vaker met bodemprijzen, vorig jaar zelfs bij dezelfde hoogslaper. Leen Bakker ontkent dit.
Over 2 weken zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak. Die uitspraak zullen wij uiteraard met jullie delen via onze Facebook-pagina en website!

Foutje bedankt?! – een bijdrage door mw. mr. J.A. Swinkels

Afgelopen zaterdagavond leek dé geluksavond van vele bezoekers van de webshop van Leen Bakker. De woonwinkel prijsde hoogslapers voor kinderen af met 92% van € 319,00 naar € 24,00! Consumenten in heel Nederland begonnen massaal bestellingen te plaatsen en tipten elkaar via Facebook. Enkele uren later greep Leen Bakker in en corrigeerde het bedrag naar de oorspronkelijke prijs, maar kon de plaatsing van honderden orders niet voorkomen.

Is hier nou sprake van een overduidelijke verschrijving, of heeft Leen Bakker een bindende koopovereenkomst mét leveringsverplichting?

Prijsfouten in webwinkels komen regelmatig voor. Hema bood ooit een gratis taart aan en Philips gaf door een verkeerd geplaatste komma 75 euro korting in plaats van 7,50. Normaal gesproken gaat een webwinkelklant bij het plaatsen van een order akkoord met de geldende prijs op de website en is er een overeenkomst. Er zijn echter gevallen (zoals bij de Hema en Philips) waarin het duidelijk om een verschrijving gaat. Die prijs is dan niet aannemelijk, en er volgt daardoor ook geen leveringsverplichting voor de verkopende partij.

Ten aanzien van Leen Bakker wordt nu door de meeste mensen gezegd: “Overduidelijk dat dit een fout was, iedereen begrijpt dat je zo’n bed niet voor 24 euro kunt kopen.” Maar is dat wel zo? Van belang is bijvoorbeeld om wat voor soort winkel het gaat. Leen Bakker bevindt zich in het goedkopere segment en het is in dat geval verdedigbaar dat de prijs niet onredelijk laag was.

Daarnaast stond de foutieve prijs niet alleen op de productpagina, maar ook in een reclame op Marktplaats. Daardoor lijkt het alsof Leen Bakker daadwerkelijk de bedoeling had om de bedjes voor die prijs aan te bieden en dus een prijsstunt hield. Als niet enkel de prijs gewijzigd is, maar er ook nog los bij vermeld wordt dat er 92 procent korting wordt gegeven én dat er tachtig van dit type bedden vanaf 24 euro wordt aangeboden, kan (met de nadruk op ‘kan’) een rechter dat beoordelen als een bewuste actie.

Er is inmiddels een juridisch adviseur namens meer dan 300 klanten van Leen Bakker een kort geding aan het voorbereiden. Of de klanten in het gelijk gesteld zullen worden, zal uiteindelijk – zoals dat in de juridische wereld wel vaker het geval is – van alle omstandigheden van het geval afhangen.

CategoryNieuws

© 2015 BOUWMAN ADVOCATEN | ONTWIKKELD DOOR BURO TWEEVOUD

logo-footer

Volg ons op social media: