“Een omslag in de partneralimentatie” – door onze voormalig student-stagiaire Chantal van der Wijst
Ook mijn student-stage zit er na 5 maanden nu toch echt op. Ik heb onderzoek gedaan naar het huidige systeem van partneralimentatie, het systeem voorgesteld in het initiatiefwetsvoorstel “Herziening partneralimentatie” en de verschillen tussen het huidige systeem en het systeem van het initiatiefwetsvoorstel. Net als Tessa zal ook ik een korte samenvatting geven van de bevindingen van mijn onderzoek.
In het initiatiefvoorstel staat bij het berekenen van partneralimentatie niet meer de behoefte en draagkracht centraal, maar het verlies aan verdiencapaciteit. De partijen die hun huwelijk of geregistreerd partnerschap willen ontbinden, hebben de contractsvrijheid om te bepalen of er een bedrag aan partneralimentatie wordt overeengekomen en, zo ja, hoe hoog dat bedrag dan zal zijn. Enkel wanneer de partijen geen afspraken (kunnen) maken, geldt de wettelijke regeling omtrent partneralimentatie. Daarnaast willen de initiatiefnemers de maximale duur van partneralimentatie beperken tot vijf jaar, met uitzondering van een huwelijk langer dan vijftien jaar en kinderen jonger dan twaalf jaar. Ten slotte willen de initiatiefnemers dat partijen zelf hun partneralimentatie kunnen berekenen via een internettool waardoor zij niet altijd deskundigen hoeven in te schakelen.
Er zou dus sprake zijn van een grote omslag wanneer het initiatiefvoorstel in werking treedt. Alhoewel de simpelere berekening van partneralimentatie een voordeel is voor stellen die in echtscheiding liggen, zullen minder ex-partners in aanmerking komen voor het ontvangen van partneralimentatie. Wanneer een ex-partner wel in aanmerking komt voor het ontvangen van partneralimentatie, zal de partneralimentatie vaak maar maximaal vijf jaar ontvangen worden. Of het initiatiefwetsvoorstel zal worden aangenomen, is nu echter afwachten…
Vijf maanden lang heb ik vier dagen in de week stage gelopen op het kantoor in Uden en één dag besteed aan mijn onderzoek. Jammer genoeg is het voor mij tijd geworden om afscheid te nemen van Bouwman Advocaten. Ik heb mijzelf op mijn gemak gevoeld op het kantoor door de attente en vriendelijke collega’s en ik heb een goed beeld gekregen van de werkzaamheden binnen een advocatenkantoor. Daarvoor ben ik erg dankbaar. Maar wat ik vooral tijdens deze stage heb geleerd, is dat ik de juiste studie heb gekozen en ik niet kan wachten om toe te treden tot het werkveld!

CategoryNieuws

© 2015 BOUWMAN ADVOCATEN | ONTWIKKELD DOOR BURO TWEEVOUD

logo-footer

Volg ons op social media: